Low Ohm?
Results 1 to 5 of 5
Like Tree1Likes
  • 1 Post By revco

Thread: Low Ohm?

  1. #1
    Super Member Verified Member revco's Avatar
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    Missoula, MT
    Posts
    426

    Default Low Ohm?

    Hi there,

    So, I got me a Lavatube v2.5 and have been fairly pleased with it so far...for a first mod, anyway. I've started rebuilding my Kanger coils and for some reason, my 'Tube is reporting Low Ohm on some of them. I usually coil around 1.8-1.9 ohms and it seems I have problems when they're closer to 1.8 ohms. I get failure to fire when that happens. I get 100% performance on those coils from VV and eGo devices, which obviously don't have so much intelligence.

    I've checked against two multimeters and the Lavatube itself and I know I'm at or above 1.8. I haven't tried stock 1.8's, but have some coming in to see if I can reproduce the problem on those. It's happened to me on three of my custom coils so far and if put on another wrap to get it closer to 2.3-2.4 ohm, I don't seem to have the problem.

    Is 1.8 ohm too low for a Lavatube? Can you disable that safety feature if you know what you're doing? Is something wrong with my unit?

    Thanks!

  2. #2
    Ultra Member Verified Member
    ECF Veteran
    bacc.vap's Avatar
    Join Date
    May 2011
    Location
    Virtualville
    Posts
    2,967
    Blog Entries
    2

    Default

    What voltage are you running at? 5.2v at 1.8 ohm is slightly over the 15 watts the LT is capable of.
    I'm not sure if it matters, but if you're running lower than 5.2v and you're running it in NO1 mode, try NO2 mode and see if it makes a difference.
    I don't have, nor have I used an LT 2.5, just throwing things out there, fwiw.

  3. #3
    Super Member Verified Member revco's Avatar
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    Missoula, MT
    Posts
    426

    Default

    Cool, that's actually not a half bad idea. I haven't played around with the vRMS setting, now that I think about it...just started vaping it stock. I'll give it a shot.

    I'm definitely below 5.2V, I did check that I wasn't overdrawing before I posted and even tried the lowest voltage setting. I can always wrap a larger coil, but am also interested in exploring the capabilities of the device. I got my stock 1.8's today, so I'll try one out on my next major flavor change to see if I can reproduce the problem, too.

    Thanks for chiming in!
    bacc.vap likes this.

  4. #4
    Senior Member Verified Member trentenmarschel's Avatar
    Join Date
    Feb 2014
    Location
    missouri
    Posts
    236
    Blog Entries
    1

    Default

    yea my lavatube v2.5 shipped to me in the no1 mode so yours was probably in the same setting.

  5. #5
    Ultra Member Verified Member
    ECF Veteran
    bacc.vap's Avatar
    Join Date
    May 2011
    Location
    Virtualville
    Posts
    2,967
    Blog Entries
    2

    Default

    Quote Originally Posted by revco View Post
    Cool, that's actually not a half bad idea. I haven't played around with the vRMS setting, now that I think about it...just started vaping it stock. I'll give it a shot.

    I'm definitely below 5.2V, I did check that I wasn't overdrawing before I posted and even tried the lowest voltage setting. I can always wrap a larger coil, but am also interested in exploring the capabilities of the device. I got my stock 1.8's today, so I'll try one out on my next major flavor change to see if I can reproduce the problem, too.

    Thanks for chiming in!
    I'm just seeing your post now. I guess the LT forum is pretty much off the beaten path here, anyway, did it work better after changing the setting?

Bookmarks