eGo Battery not charging
Results 1 to 9 of 9
Like Tree5Likes
  • 1 Post By NoMoreMondays
  • 1 Post By zoiDman
  • 1 Post By JUDGMENT AFFIRMED
  • 1 Post By zoiDman
  • 1 Post By JUDGMENT AFFIRMED

Thread: eGo Battery not charging

  1. #1
    Full Member
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    Southport, NC
    Posts
    29

    Default eGo Battery not charging

    Hey ya'll,

    I'm having a problem with one of my eGo 650mah batteries. I went to charge it tonight and when I screwed it onto the charger the light stayed green and would not charge. So I Googled this and all I could find was clean your connections with a q tip, which I always do they still look brand new. The other option was to try and raise the center pin of the battery. I did that and it didn't help. So needless to say I probably need to take it to my vape shop but I work odd hours and may take a few days to make it there and was wondering of ya'll had any thoughts on what I could try until then? My battery is 90 days old so roughly 90 charges which should not be enough to be shot right?

  2. #2
    PV Master Verified Member
    ECF Veteran
    Supporting Member
    Ryedan's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Brampton, Canada
    Posts
    8,485

    Default

    mcgatson, I have had a couple of those batteries for a while. I think you have done everything right in analysing this problem, but I have one question for you. When you screw the battery onto the charger, does it bottom out without any increase in force required to tighten it? The increase will be slight. Hope this makes sense.

    In my opinion, if you feel more force as you tighten it you have a defective battery. If this is not the case, you did not pull the center pin out far enough when you did that.

    90 charges is definitely not enough cycles to wear out the battery.

  3. #3
    Full Member
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    Southport, NC
    Posts
    29

    Default

    Quote Originally Posted by bigsmke View Post
    mcgatson, I have had a couple of those batteries for a while. I think you have done everything right in analysing this problem, but I have one question for you. When you screw the battery onto the charger, does it bottom out without any increase in force required to tighten it? The increase will be slight. Hope this makes sense.

    In my opinion, if you feel more force as you tighten it you have a defective battery. If this is not the case, you did not pull the center pin out far enough when you did that.

    90 charges is definitely not enough cycles to wear out the battery.
    I'm pretty sure I understand you, when I screw the battery in there is an obvious resistance then I can give almost one more turn before it locks tight. So I'm guessing it's a defective battery.

    Not what I wanted to hear but crap happens.
    Last edited by mcgatson; 11-23-2012 at 08:07 AM. Reason: Typo

  4. #4
    Full Member ECF Veteran NoMoreMondays's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Indiana
    Posts
    109

    Default

    I had a couple eGo batteries pull that sort of stunt on me. Of course I baby my batteries and they get a regular cleaning every evening with a q-tip slightly dampened with Everclear.

    Anyways, after several attempts to revive the first one (I only had it for about two months) I put it away. A couple weeks later another one bit the dust. Different supplier, different model and different mAh ... I tried raising the pin, cleaning the battery AND the charger numerous times, finally I was fed up with it. Screwed on a fresh carto and enjoyed the last few puffs. Or so I thought! After the battery stayed dead even after 10 minutes wait time, I screwed it back into the charger and the little green LED turned red. I gave the other "dead" battery the exact same treatment and both are still in service today.

    Give this a try: Unplug your charger. Use a q-tip dampened (not wet!) with rubbing alcohol or the like and clean the connection at the charger. Push the button on your battery to see, if it lights up. If it does, vape it until it stays off, then screw it into the charger.

    Good luck!
    Ray D likes this.

  5. #5
    My 0^10 = Nothing at All* ECF Veteran
    Supporting Member
    zoiDman's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Local Group - Earth
    Posts
    18,230

    Default

    I have one eGo charger that is a little Fussy.

    I have to screw the Battery in (Not Too Tight) and then Wiggle the Battery until the Red Light comes on. They I have to lay it down Every so Gently in the Charging Bowl so that the Contact is not lost.
    JUDGMENT AFFIRMED likes this.

  6. #6
    Ultra Member ECF Veteran
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    BELLE VERNON PA.
    Posts
    1,415

    Default

    Quote Originally Posted by zoiDman View Post
    I have one eGo charger that is a little Fussy.

    I have to screw the Battery in (Not Too Tight) and then Wiggle the Battery until the Red Light comes on. They I have to lay it down Every so Gently in the Charging Bowl so that the Contact is not lost.
    Hi zoiDman,
    At the 5 month mark for me, i now have one Joyetech charger like that. Exactly as you describe.
    The important thing, that seems to apply with all this stuff, "NOT TOO TIGHT". Bad things can happen.
    Vapoor eyes er likes this.

  7. #7
    My 0^10 = Nothing at All* ECF Veteran
    Supporting Member
    zoiDman's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Local Group - Earth
    Posts
    18,230

    Default

    Quote Originally Posted by JUDGMENT AFFIRMED View Post
    Hi zoiDman,
    At the 5 month mark for me, i now have one Joyetech charger like that. Exactly as you describe.
    The important thing, that seems to apply with all this stuff, "NOT TOO TIGHT". Bad things can happen.
    I agree. Not Too Tight is the Key.

    It keeps the Threads from getting Worn Out but Also keeps the Center Post of the Battery Connection from being Pushed Down.

    Both on the PV and the Battery.
    JUDGMENT AFFIRMED likes this.

  8. #8
    Ultra Member ECF Veteran
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    BELLE VERNON PA.
    Posts
    1,415

    Default

    The current advice, that seems to be getting more common, is raise your battery pin. I haven't had to touch my batteries in 5 months and thats the last thing i would do. Their are risks in doing that and as in this case, didn't do any good. Ive had lack of contact between battery and device at least twice. Ego to 510 adaper worked for the Kgo to Kanger t2 problem. And adjusting the center post on my Vision v2 got it working.
    Vapoor eyes er likes this.

  9. #9
    Full Member Verified Member
    ECF Veteran
    Mdemon's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Trinidad
    Posts
    148

    Default

    Hi mcgatson. Two things to consider as well...
    First if you've regularly been overtightening when attaching the battery to anything, the rubber grommet around the center post may have become damaged. If raising the post so you're sure its contacting properly & still no dice, it may be shorting because of the damaged grommet & won't charge.

    Second put the battery close to your nose & take a whiff near the button. If you get even a slight burned electrical/slightly metallic smell then you've got a fried PCB. This can happen if you either get juice down in the button or from using a shorted atty/carto.

    Either way better off just getting a new batt. Hope this helps figure out the prob.
    Last edited by Mdemon; 11-23-2012 at 03:59 PM.
    To Hell with smoking, this Demon VAPES!!!