Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 12
Like Tree4Likes

Thread: Kanger ProTank II keeps flooding for some reason...

  1. #1
    Full Member
    Join Date
    Sep 2013
    Location
    San Jose, CA, USA
    Posts
    30

    Default Kanger ProTank II keeps flooding for some reason...

    So this is my second KPT II. I am extremely frustrated because the atomizer keeps getting flooded...no matter what I do. I sold my first vape unit, it was a k101 mod with a kanger protank 2. Just wanted to get something different for aesthetic reasons. Anyways, I was like "well....i guess i could get another protank 2" because i really liked the tank in general but it just kept flooding (even with my first one). Now i have my brand new protank 2 that I just bought like 3 days ago. When I first popped in the new atomizer heads, it was clean and I had a great vape. Its when I refill it, I get problems...Im not doing anything fancy....just simply filling up my tank with my juice. Wipe down the atomizer head a bit, and make sure its screwed on nice and tight. But even when i do that i still get a gurgly/muted/flooded noise when I fire it. Can someone tell me what im doing wrong? I tried everything really... I even tried removing a flavor wick but nothing has worked.

    Setup: Kanger ProTank 2 at 1.8 ohms on a SmokTech Magneto (mech mod) - with a 3.7 2000 MAH Efest Battery

    Juice: Blue Hawaiian's Surfs Up. I believe its 50/50 pg/vg but i could be wrong.


    PLEASE HELP MEEE :/

  2. Advertisement
  3. #2
    Senior Member Verified Member itsmedave's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    TN
    Posts
    262

    Default

    I always take the coil out and blow through the end of the coil to get excess juice out. I then blow on just the drip tip (with it pointed upwards of course) to get the excess out of there. It's frustrating for sure.
    Dave

  4. Advertisement
  5. #3
    Member
    Join Date
    Oct 2013
    Location
    Los Angeles
    Posts
    2

    Default

    Try adding a thicker wick on top of the coils. A 3mm silica or 2mm might work.
    InTheShade and Christopherja like this.

  6. #4
    Ultra Member Verified Member
    ECF Veteran
    Supporting Member
    InTheShade's Avatar
    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Texas Hill Country
    Posts
    2,636
    Blog Entries
    1

    Default

    Quote Originally Posted by aaronreyes29 View Post
    I even tried removing a flavor wick but nothing has worked.
    Put it back in. If it's flooding you need more wick in there not less. If you have some silica around the place, try putting another flavor wick over the top of the coil. You could even get an old head and pull a flavor wick off that to use in the head.

    Flooding is caused because too much liquid is getting into the holes where the wick sits. If you don't have enough wick in there, the liquid just flows into the holes and floods the coil.

    You'll get it, just fiddle with it, it'll work eventually.


  7. #5
    Senior Member Christopherja's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Nottingham
    Posts
    292

    Default

    Quote Originally Posted by InTheShade View Post
    Put it back in. If it's flooding you need more wick in there not less. If you have some silica around the place, try putting another flavor wick over the top of the coil. You could even get an old head and pull a flavor wick off that to use in the head.

    Flooding is caused because too much liquid is getting into the holes where the wick sits. If you don't have enough wick in there, the liquid just flows into the holes and floods the coil.

    You'll get it, just fiddle with it, it'll work eventually.
    See Above!

  8. #6
    Full Member
    Join Date
    Oct 2013
    Location
    uk
    Posts
    42

    Default

    @OP,

    How tight is 'nice and tight' ?
    Just twist with a light to medium finger grip and when it slips it's probably tight enough.

  9. #7
    PV Master Verified Member
    ECF Veteran
    crxess's Avatar
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    Williamsport Md
    Posts
    8,074
    Blog Entries
    3

    Default

    Makes perfect sense to me. If the boat has a hole letting water in, poke another to let the water back out.

    Put the wick back in. (Never add fuel to a fire)
    Clean the base(Hot Water)
    Pop the pipe off the coil head
    Install the removed wick
    Install the pipe
    Look from the side to be sure the pipe is fully seated
    Look from the side to be sure the wick is FILLING the slot - NO Open Gaps - Gaps=leaks
    Place the silicone seal lightly back on the pipe - Let the upper pipe seat it as the base is installed
    Fluff wick ends and install the base back in the tank

    What most assume is Flooding is nothing more than residual e-liquid and Condensation built up it the tube.
    Flooding would be an actual emptying of the tank
    Residual build up is from:
    To low power setting - not fully vaporizing e-liquid
    Short/very light draws - not pulling Vapor out of tube
    Power held on through end of vape - excess vaporized liquid hanging in tube

    Smooth draws over 4 seconds with power released before end of draw to evacuate tube works best.
    RubyRoo likes this.
    Smoke free since 08/06/12 for my loving Wife, our Children and Grand Children
    Someone has to pay the bills - lol


  10. #8
    PV Master Verified Member
    ECF Veteran
    XfooYen's Avatar
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    SoCal
    Posts
    3,035
    Blog Entries
    13

    Default

    Flooding on these tanks has as much to do with air flow as does wick dimension. If your air flow is restricted at the base, negative pressure will build up inside the tank and force too much liquid to the wicks. Conversely, too much air flow (loose draw) will cause your wicks to dry out faster than they are replenished leading to dry hits. In your case check to make sure your draw isn't too tight. If it's not the air flow, then it could be your juice is on the thin side. Also, make sure the rubber grommet around the head is there. You'd be surprised how many times I've left that thing off after checking my coils only to find myself in gurgle city moments later.





    Quit date: Sept 07, 2012

  11. #9
    Full Member PaloAltoPixie's Avatar
    Join Date
    Oct 2013
    Location
    Claremont, CA, USA
    Posts
    14

    Default

    Simple suggestion here - I've occasionally gotten bad atomizer heads before that flood, brand new out of the bubble packaging - could it be possible you simply have a bad atomizer in there? Replace the head and see if that solves the issue for you.

    The other thing I might be thinking of... I'd disassemble the whole Protank, wash it out, and just make sure the O-rings are in place. Perhaps replace them with the extras that came with the Protank II kit? If one of those O-rings is bad, it won't be preserving the 'vacuum' inside the tank, and it'll start to gurgle and fill up with juice...

  12. #10
    Full Member JackShift's Avatar
    Join Date
    Oct 2013
    Location
    Tacoma,Wa
    Posts
    17

    Default

    Quote Originally Posted by PaloAltoPixie View Post
    Simple suggestion here - I've occasionally gotten bad atomizer heads before that flood, brand new out of the bubble packaging - could it be possible you simply have a bad atomizer in there? Replace the head and see if that solves the issue for you.

    The other thing I might be thinking of... I'd disassemble the whole Protank, wash it out, and just make sure the O-rings are in place. Perhaps replace them with the extras that came with the Protank II kit? If one of those O-rings is bad, it won't be preserving the 'vacuum' inside the tank, and it'll start to gurgle and fill up with juice...
    i love you, you just solved an issue with a tank i got fed up with and chucked in my desk.

Page 1 of 2 12 LastLast

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •